Trogir

Trogir är en hamnstad som ligger 27 km väster om Split. Trogir ligger mellan Čiovo och fastlandet, och är förbunden med broar. Den gamla stadskärnan i Trogir finns med på Unescos världsarvslista och kan erbjuda ett stort utbud av mysiga restauranger, butiker och även en liten marknad där man kan hitta det mesta.

Man kan lätt slå ihjäl ett par timmar med att bara njuta av gamla byggnader och kloster som ligger inklämda längs trånga kullerstensgator. Nere längs med hamnpromenaden trängs turister och båtfolk. Folkliv och musik råder så gott som dygnet runt.

På morgonen ersätts krogvimlet av marknadsvimmel. Det gäller att vara ute i god tid om man tar bilen till marknaden, köerna blir snabbt långa och långsamma. Många väljer att göra sina inköp tidigt på morgonen för att slippa köer men också för att undvika den värsta värmen. Priserna är något lägre än hemma i Sverige på grönsaker och frukt. Rakt över gatan mitt emot den stora marknaden i Trogir ligger fiskmarknaden som erbjuder nattens fångst.